Szemünk Egészsége

Honlapunk látogatóinak szeretnénk hasznos információkat átadni a szemünket érintő legfontosabb problémákkal és azok lehetséges megoldásával kapcsolatban. Információs adatbázisunkat folyamatosan bővítjük. Első lépésben a leggyakoribb szemproblámákról adunk áttekintést.

Szemhibák és szemproblémák:

Myopia, köznyelven közellátó:

A myopiás szem gyengén lát távolra, közelre jobban lát. Kezdődő myopiánál, hamarabb elfárad a szem vagy hunyorogva lát tisztán távolabbi pontokra.

Hypermetropia, köznyelven távollátó:

Az ilyen szem távollátáskor sincs nyugalomban, mindig alkalmazkodnia kell az éles látáshoz. Fiatalkorban, amikor még a szemlencse rugalmas, a szem nagyfokú alkalmazkodó képességével ez a hiba korrigálható. A túlzott alkalmazkodást kísérheti kancsalság, fejfájás rossz közérzet időnként homályos látás.

Presbyopia vagy „öregkori” távollátás:

Az idő múlásával, szemünk veszít rugalmasságából, így először közelre nézéskor vesszük észre, hogy az apróbb betűket nem vagy nagy koncentráció mellett tudjuk elolvasni. Ezt a látáshibát befolyásolja a közérzetünk, a megvilágítás, az olvasott szöveg mérete és a napszak. Általában gyenge megvilágítás mellett és főleg, estefelé vesszük észre először, hogy olvasó szemüvegre lenne szükségünk.

FONTOS! Az első olvasó szemüveget is szakembernek kell felírnia, mivel a szemnek lehetnek rejtett hibái, amit a készen vásárolt olvasó szemüveg nem korrigál. Ilyen hiba a görbületi differencia vagy más néven, cylinderes (astigmia)korrekció. Ennek a korrekciónak a hiánya gyakran okoz homloktáji fejfájást, szemfájdalmat.

Cataracta vagy szürkehályog:

A szemlencse rostjainak megvastagodása, mely folyamat következtében a látás homályossá, fátyolossá válik. Olyan mintha függönyön keresztül néznénk. Ezen a szembetegségen szemüveggel javítani nem lehet. Megoldása műtéttel lehetséges melynek során az elszürkült szemlencsét kicserélik műlencsére.

Glaucoma vagy zöldhályog:

Ez a betegség a belső szemnyomás kóros fokozódása. A kezeletlen glaucoma vaksághoz is vezethet.

Astigmia, köznyelven, szemtengelyferdülés:

A szem törőközegei közül az egyik, pl. a lencse vagy a szaruhártya görbülete valamelyik átmérő irányában domborúbb, mint az arra merőleges irányban. Az ilyen szemproblémával rendelkezők könnyen tévesztenek olvasás közben és számítógép használatakor hamar elfáradnak, ég a szemük, gyakran homloktáji fájdalom jelentkezik.

 

Boltunk címe és nyitvatartása

1102 Budapest, Liget tér 3.
Tel: 36 1 261-7069
Mobil: 36 30 212-7147

Nyitva:
Hétfő-Péntek: 10-18 óráig
Szombat: 9-13 óráig (minden 2. héten)

visamastercardamericanexpress

SZÉP kártya elfogadás

Pápaszem Optikában Széchenyi Pihenő kártyával (SZÉP kártya) is fizethet.

szepkartya

Opticnet Partner

opticnetlogo_sm