Címünk: 1102 Budapest, Liget tér 3.

Szemünk Egészsége

Honlapunk látogatóinak szeretnénk hasznos információkat átadni a szemünket érintő legfontosabb problémákkal és azok lehetséges megoldásával kapcsolatban. Információs adatbázisunkat folyamatosan bővítjük. Első lépésben a leggyakoribb szemproblámákról adunk áttekintést.

Szerencsére ma már sokan használnak napszemüveget az UV sugárzás kiszűrésére. Ezek a Napból jövő sugarak a szemet is károsíthatják, elsősorban a retinát, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát.ég.

A megfelelő szemüveg kiválasztása nem egyszerű feladat, de ha egyszer megtaláljuk a megfelelőt, többé már nem szívesen válunk meg tőle. Ha azonban hosszabb távon is élvezni szeretnénk az általa nyújtott előnyöket, fokozott figyelmet kell fordítani a helyes ápolásra, tisztításra, hiszen ezáltal meghosszabbíthatjuk kedvenc okulárénk hasznos élettartamát.

Van egy betegség, amelyet az orvosok a civilizáció újabb ártalmaként emlegetnek - ez a száraz szem tünetcsoport. A jelenség közvetlen kiváltó oka a könny mennyiségének csökkenése, esetleg összetételének megváltozása.

Tisztaság biztosítása

A higiénia alapvető követelmény a kontaktlencsét viselők számára, ezért fontos, hogy betartsa az alábbiakat: mielőtt a lencséhez nyúlna, mindig alaposan mosson kezet, lehetőleg antibakteriális kézmosóval vagy folyékony szappannal, illetve tisztítószerrel. Figyeljen arra, hogy kéztörlés után a törölköző apró szálai ne maradjanak a kezén. A lencsék előtt ne használjon kozmetikumokat, krémeket. Sminkjét a lencse felrakása után tegye fel. A műveleteket ajánlott sima, tiszta felület felett végezni, ezzel elkerülhető a lencsék elvesztése. Ha mosdókagyló felett dolgozik, használja a mosdótál dugóját.

A szem törőközegei közül az egyik, pl. a lencse vagy a szaruhártya görbülete valamelyik átmérő irányában domborúbb, mint az arra merőleges irányban. Az ilyen szemproblémával rendelkezők könnyen tévesztenek olvasás közben és számítógép használatakor hamar elfáradnak, ég a szemük, gyakran homloktáji fájdalom jelentkezik.

Ez a betegség a belső szemnyomás kóros fokozódása. A kezeletlen glaucoma vaksághoz is vezethet.

A szemlencse rostjainak megvastagodása, mely folyamat következtében a látás homályossá, fátyolossá válik. Olyan mintha függönyön keresztül néznénk. Ezen a szembetegségen szemüveggel javítani nem lehet. Megoldása műtéttel lehetséges melynek során az elszürkült szemlencsét kicserélik műlencsére.

Az idő múlásával, szemünk veszít rugalmasságából, így először közelre nézéskor vesszük észre, hogy az apróbb betűket nem vagy nagy koncentráció mellett tudjuk elolvasni. Ezt a látáshibát befolyásolja a közérzetünk, a megvilágítás, az olvasott szöveg mérete és a napszak. Általában gyenge megvilágítás mellett és főleg, estefelé vesszük észre először, hogy olvasó szemüvegre lenne szükségünk.

FONTOS! Az első olvasó szemüveget is szakembernek kell felírnia, mivel a szemnek lehetnek rejtett hibái, amit a készen vásárolt olvasó szemüveg nem korrigál. Ilyen hiba a görbületi differencia vagy más néven, cylinderes (astigmia)korrekció. Ennek a korrekciónak a hiánya gyakran okoz homloktáji fejfájást, szemfájdalmat.

Az ilyen szem távollátáskor sincs nyugalomban, mindig alkalmazkodnia kell az éles látáshoz. Fiatalkorban, amikor még a szemlencse rugalmas, a szem nagyfokú alkalmazkodó képességével ez a hiba korrigálható. A túlzott alkalmazkodást kísérheti kancsalság, fejfájás rossz közérzet időnként homályos látás.

A myopiás szem gyengén lát távolra, közelre jobban lát. Kezdődő myopiánál, hamarabb elfárad a szem vagy hunyorogva lát tisztán távolabbi pontokra.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Bővebben

Megértettem